Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Jedzenie w Boliwii jest smaczne i niedrogie. Najczęściej serwuje się wołowinę, kurczaki, ryby i ziemniaki o różnych barwach, przygotowywane na wiele sposobów. W rejonach nizinnych zamiast ziemniaków podawana jest juka.
Bunuelos - rodzaj ziemniaczanych pączków smażonych na tłuszczu. Ryby i mięso Najsmaczniejsza ryba podawana w rejonie jeziora Titicaca to pstrąg, czyli trucha. Jako typowe dania kuchni boliwijskiej poleca się Chairo, rodzaj bulionu z jagnięciny lub baraniny z suszonymi ziemniakami i warzywami lub sajta - kurczak w ostrym sosie paprykowym. Popularnym dodatkiem do obiadu jest biała kukurydza o dużych ziarnach. Napoje Charakterystycznym napojem dla rejonu Andów jest mate de coca, czyli herbata z liści koki. W Boliwii, podobnie jak i w Peru, pije się napoje alkoholowe i bezalkoholowe odmiany chicha, wytwarzane przede wszystkim z kukurydzy. Owoce W Boliwii zdecydowanie nie ma kultury jedzenia warzyw, natomiast jeśli chodzi o owoce, kraj ten może uchodzić za raj. Oprócz niezliczonych gatunków bananów, cytrusów, mango, kokosów i papai, Boliwijczycy delektują się mało znanymi w Europie gatunkami, jak chirimoja, tuna (gruszka kaktusowa), kinoto, kaki, tumbo, carambola, czy pakay. Ciekawostki Ciekawy jest również sposób przygotowywania potraw. Bardzo popularnym narzędziem gospodarstwa domowego jest piedra, czyli kamień. Używa się go do zabijania ryb, bicia kotletów czy do „mielenia” pieprzu. Będąc w Boliwii trzeba koniecznie spróbować tripas. Jest to tradycyjne danie boliwijskie, a są to gotowane i smażone flaki oraz antiquchos, smażone na grillu serca wołowe podawane z ziemniakami. Boliwia - miasta
Boliwia - co warto wiedzieć
Kuchnia Boliwijska - dodaj komentarz:
|