Kuchnia Boliwijska


Strona główna -> Boliwia -> Kuchnia Boliwijska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Jedzenie w Boliwii jest smaczne i niedrogie. Najczęściej serwuje się wołowinę, kurczaki, ryby i ziemniaki o różnych barwach, przygotowywane na wiele sposobów. W rejonach nizinnych zamiast ziemniaków podawana jest juka.


Bunuelos - rodzaj ziemniaczanych pączków smażonych na tłuszczu.

Ryby i mięso

Najsmaczniejsza ryba podawana w rejonie jeziora Titicaca to pstrąg, czyli trucha. Jako typowe dania kuchni boliwijskiej poleca się Chairo, rodzaj bulionu z jagnięciny lub baraniny z suszonymi ziemniakami i warzywami lub sajta - kurczak w ostrym sosie paprykowym. Popularnym dodatkiem do obiadu jest biała kukurydza o dużych ziarnach.

Napoje

Charakterystycznym napojem dla rejonu Andów jest mate de coca, czyli herbata z liści koki. W Boliwii, podobnie jak i w Peru, pije się napoje alkoholowe i bezalkoholowe odmiany chicha, wytwarzane przede wszystkim z kukurydzy.

Owoce

W Boliwii zdecydowanie nie ma kultury jedzenia warzyw, natomiast jeśli chodzi o owoce, kraj ten może uchodzić za raj. Oprócz niezliczonych gatunków bananów, cytrusów, mango, kokosów i papai, Boliwijczycy delektują się mało znanymi w Europie gatunkami, jak chirimoja, tuna (gruszka kaktusowa), kinoto, kaki, tumbo, carambola, czy pakay.

Ciekawostki

Ciekawy jest również sposób przygotowywania potraw. Bardzo popularnym narzędziem gospodarstwa domowego jest piedra, czyli kamień. Używa się go do zabijania ryb, bicia kotletów czy do „mielenia” pieprzu. Będąc w Boliwii trzeba koniecznie spróbować tripas. Jest to tradycyjne danie boliwijskie, a są to gotowane i smażone flaki oraz antiquchos, smażone na grillu serca wołowe podawane z ziemniakami.



Boliwia - miasta

La Paz


Boliwia - co warto wiedzieć



Boliwia - Boliwia ciekawostki Boliwia ciekawostki
Boliwia to najbiedniejszy kraj Ameryki Południowej, tym samym najtańszy dla turystów, jest ...
Boliwia - Tradycje w Boliwii Tradycje w Boliwii
Ciekawym zwyczajem są msze święte za zmarłych. Zawsze stoi przy ołtarzu ...
Boliwia - Architektura Boliwii Architektura Boliwii
Achitektura prekolumbijska przetrwała w Boliwii w postaci ruin w Tiahuanaco oraz licznych ...
Boliwia - Boliwia przydatne informacje Boliwia przydatne informacje
Polscy turyści udający się do Bolwii są zwolnieni z obowiązku wizowego w przypadku pobytu do 90 ...
Boliwia - Jezioro Titicaca Jezioro Titicaca
Ameryka Południowa znana jest z niepowtarzalnej przyrody, rosnących dziko orchidei, ...

Kuchnia Boliwijska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies